Mohendžodáro - Odborné články 2

Léčba endometriózy

Autorka: MUDr. Monika Sičová

V článku najdete mnoho osvědčených, osobně vyzkoušených rad a postupů.

Slovo endometrióza je odvozeno od latinského endometrium – výstelka dutiny děložní.

Endometrióza je onemocnění, při kterém se částečky endometria nacházejí mimo dutinu děložní. Onemocnění se projevuje nejčastěji bolestivou menstruací, dlouhodobými bolestmi v podbřišku, bolestmi při pohlavním styku a někdy i přítomností krve v moči. Nezřídka je endometrióza i příčinou neplodnosti ženy.

Vylečte se z endometriózy

Ukážeme si, jak se při této závažné nemoci léčit pomocí přírodních postupů, a jak dosáhnout optimální hormonální hladiny, která je zásadní pro celkové vyléčení. A jak pečovat o svou vnitřní ženu.
Na školách tantrické jógy pro ženy Mohendžodáro se každý rok setkávám s desítkou žen, které se dlouhodobě potýkají s diagnozou endometriózy. Některé mívají pouze občasnou bolest v podbřišku, mnohé však příznaky závažnější, které doslova ničí kvalitu každodenního života. Dlouhá období kruté bolesti, která se cyklicky vrací. A žádná konvenční léčba nenabízí trvalé vyléčení.

Ovšem moderní terapie v kombinaci s profesionálním, holistickým přístupem může udělat doslova zázraky ve vyléčení. Některé ženy čekaly na svou laparoskopickou operaci, u které se potom už žádná ložiska nepotvrdila. Ženám, kterým bylo řečeno, že už nemohou nikdy otěhotnět, nakonec otěhotněly přirozenou cestou.

Moderní medicína nabízí dvě cesty léčby, hormonální a operační. Hormonální cesta sníží uměle hladiny špatných forem estrogenů v těle, a potom se vlastně endometrie neprojevují, to znamená nekrvácí do dutiny břišní a nepůsobí trýznivé bolesti. Nevýhodou je, že po vysazení léčby se často endometria vrací. Zároveň některé preparáty způsobují přechodnou menopauzu. Operačně se odstraňují obrovská ložiska endometriózy z břišní dutiny, a tím se také snižuje krvácení a bolestivost a srůsty. Laicky by se to dalo nazvat, že chirurg břicho vyčistí od většiny ložisek.

Pokud budete dodržovat veškeré potřebné kroky, endometrióza ustoupí zcela přirozeně a sama. Můžete samozřejmě kombinovat s moderní farmaceutickou i operační cestou. Budeme se zabývat speciální dietou, speciálním životním stylem, speciálními masážními technikami, esenciálními oleji s přesnými formulemi, koupelemi, a zcela zásadní je Mohendžodáro, tantrická jóga pro ženy, která stabilizuje poměry hormonů a tím nastartuje návrat k rovnováze. Dále se dotkneme čínské medicíny, ajurvédy, homeopatie a doporučených přípravků.

Jak vlastně vznikla endometrióza? V naší děloze je sliznice, na kterou působí ženské hormony. Tato sliznice roste, zbytňuje, prokrvuje se a čeká na zahnízdění vajíčka. Když se tak nestane, na konci měsíce se odlupuje a odplaví, jako menstruační krev. Nejčastěji u žen, které mají silnou menstruaci, nebo jim špatně odtéká menstruační krev, tak se tato sliznice skrze vejcovody dostane do dutiny břišní a tak se uhnízdí. A to je právě ten problém. Během menstruace ženy tedy vlastně krvácí i do břicha, a ta krev rozežírá vaječníky, způsobuje srůsty a obrovské bolesti. Tyto bolesti se mohou například projevovat pouze u milování, protože děloha je v určitém místě právě přirostlá a tak nesmírně bolí. Žena by chtěla být uvolněnou milenkou, ale nemůže, protože často přichází trýznivá bolest. Může to být často jediný příznak. Některé ženy ovšem mají obrovská ložiska po celém břiše a příznaky jsou daleko krutější a neskutečně ovlivňují každičký aspekt života, včetně partnerského života. A nakonec ta největší krutost je, že 60 procent žen s endometriózou je neplodných, nebo trpí na potraty.

Mnoho lidí navíc nebere endometriózu vážně a myslí si, že je to pouze něco jako horší menstruace. A považují nemocnou ženu za hysterku, o což se utrpení ještě více zhoršuje. Mnoho žen navíc endometriózu skrývá a stydí se za ni, protože většinová společnost nemá často ani potuchy, o co jde.

Pro zjednodušení a pro účely tohoto článku budu používat jednotné označení hormony, estrogeny, progesterony. Ale je potřeba vědět, že existují "dobré" a "špatné" formy estrogenů a všech hormonů, a zcela zásadní je také jejich poměr v těle. Budeme se zaměřovat na techniky, které pomáhají upravit poměr hormonů, a také na techniky, které zvyšují hladinu právě těch " správných" derivátů hormonů, to znamená správných forem.

Podpora jater a detoxikace

Zdravá játra jsou u žen s endometriózou klíčovým orgánem. Pokud fungují správně, tak  přeměňují cholesterol a udržují hormonální hladinu optimální. Naopak oslabená játra, zatížená toxiny, jsou klíčová v tom, že v těle ženy je nadmíra pro ni škodlivých forem estrogenu. Když nefungují játra naplno a tělo je zatíženo toxiny, tak obrovské množství škodlivého estrogenu koluje dále v těle a způsobuje obnovení endometriózy.

Strava je zcela zásadní v léčbě endometriózy

Ženy s endometriózou jsou velmi citlivé na všechny chemické látky v jídle,  ale i ve vodě, a na tzv. hormonální disruptory, které zabraňují správnému a rychlému rozkladu estrogenů. Vlastně jenom to, když jíme běžnou stravu, kterou běžná populace stráví a neuškodí jí tolik, tak pro ženy s endometriózou je to doslova jed a zesilovač všech projevů endometriózy.
Je potřeba začít jíst výhradně organickou a bio stravu, bio ovoce, bio zeleninu a bio obiloviny, bio oleje.  Už nikdy žádné konzervované jídlo, a tzv. zpracované jídlo. Vìtšina běžných ne-bio potravin totiž v sobě obsahuje obrovská rezidua chemikálií, pesticidy a Carbendazim. Tato kombinace právě způsobuje, že neškodný estrogen ve vašem těle se mění na ten škodlivý, a každým soustem vlastně zvětšujete svou bolest. Nejhorší jsou právì například čerstvá ne-bio jablíčka, hrozny, broskve a okurky... všechno co máte rádi a jíte s chutí. Bohužel obsahují hormonální disruptory v tak vysoké koncentraci, že doslova ohrožují právě ženy s endometriózou.

Nejezte žádné zpracované maso. Jedná se o podobný princip jako u ovoce. Tedy už žádné salámy, šunky a ani párky. Můžete jíst jednou týdně bio maso.
Dále žádné mléčné produkty, ani mléko, ani jogurty, ani kozí mléko a ani žádné sýry pro vegetariány, všechny tyto výrobky zhoršují hormonální rovnováhu, která je zásadní, abyste se uzdravila z endometriózy.

Vynechejte veškerou pšenici, rohlíky, moučné výrobky, a také všechny sojové výrobky, včetně sojového mléka.

Naopak používejte ode dneška už jen bio : rýži, quinou a další obiloviny, bio vajíčka, můžete zařadit i hodně cibule a česneku, ty naopak působí proti zánětu, který intenzivně doprovází endometriózu.

Nepoužívejte v žádném případě geneticky modifikované potraviny, GMO.

Měli byste začít pít vodu, která neobsahuje žádný chlor a jiné chemikálie. Nepijte vodu z pet lahví, protože do vody se prokazatelně uvolňují látky z plastu. Tedy můžete raději pít vodu z vodovodního řádu, upravenou nanofiltrací a ionizací, včetně alkalické vody. Tato ionizovaná, alkalická  voda je také klíčem k vašemu uzdravení. Dokáže totiž urychlit vyplavování škodlivých chemikálií a především zbytků hormonů, které zostřují příznaky endometriózy. Běžná voda vás nesmírně zatěžuje a nepomůže vám. Naopak zhoršuje endometriózu právě přítomností chloru a dalších chemikálií. Osobně již mnoho let používám ionizátor a nanofiltry. Ionizovaná alkalická voda proniká do všech buněk, včetně mezibuněčných prostor, kam se běžná voda nedostane. Hlavně v tukové tkáni jsou obrovská ložiska navázaného estrogenu a dalších hormonù, které se průběžně uvolňují a zabraňují definitivnímu vyléčení.

Najděte si jednoduchou dietu, která zahrnuje hodně zeleniny a obilovin. Všechno v biokvalitě. Pokud máte finanční potíže, zvolte základní varianty těchto potravin, v konečném důsledku vás to vyjde paradoxně daleko levněji, než běžná strava.

Bohužel, je to tak, že zásadní změna stravy u endometriózy je nezbytností. Vaše tělo by se zřejmě již dávno vyrovnalo s endometriózou samo, ale silná chemická zátěž hormonálními disruptory ze stravy, je zcela zásadním vodítkem, proč se vám nedaří se vyléčit.

Lehký pohyb každý den

Lehký pohyb je zcela zásadní právě proto, že pomáhá uvolňovat bolestivé srůsty. Nesmí to být žádné namáhavé cvičení, pouze do poloviny vaší kapacity. Chůze, Nordic Walking, plavání, tanec.
Dále je vhodné kartáčování těla přírodním kartáčem, stačí 1x týdně,  jako celková detoxikace a pomoc při rozproudění lymfy.

Esenciální oleje

Léčba esenciálními oleji je zcela zásadní.
Nejvíce potentní je právě geranium, pomáhá zklidnit pohyby bolestivé dělohy, snižuje zánět a bolest v břiše, pomáhá očistit tělo od toxinů, ozdravuje játra a tak tělo zbavuje nepříznivých forem estrogenu, snižuje krvácení a harmonizuje hormonální systém.

Esenciální oleje nabízejí pomoc při balancování hormonálního systému: jedním ze zásadních klíčů jsou phytohormony, které obsadí hormonální receptory a tak zabraňují škodlivým estrogenům  aby působily na endometria. Navíc tyto phytoestrogeny, na rozdíl od umělých hormonů, zásadně snižují riziko rakoviny prsu. Dále jsou vhodné tyto protizánětlivé oleje: levandule a eucalyptus.

Jak aplikovat tyto oleje:
- sedací koupele jednou denně
- masáž bříška jednou denně
- masáž celého těla jednou denně

Sedací koupele jsou zcela zásadní u léčby endometriózy, koupele nikdy nevynechávejte. Potřebujete dva lavory, abyste do nich ponořily své břicho. Jeden se studenou vodou a jeden s vodou teplou. Kontraindikací jsou potíže se srdcem, hluboká žilní trombóza a vysoký krevní tlak, v tom případě koupel nepoužívejte.

Nejrychlejších výsledků dosáhnete, když zařadíte jednu koupel ráno a druhou večer.

Koupel by měla trvat deset minut. Začnete dvě minuty v teplé vodě, pak se ponořte na dvě minuty do vody studené, toto opakujte 5X. Ponořte spodní část bříška po bedra, třísla, horní část stehen, jenom tyto části těla.

Koupel je opravdu velmi efektivní. Je to proto, že se svaly a tkáně malé pánve rytmicky roztahují a stahují díky účinkům změny teploty. Zvýší se průtok lymfy, sníží se záněty, otoky v postižených tkáních. Střídavá koupel pomáhá doslova zázračně ulevit od všech projevů endometriózy.

Studenou lázeň postupně dělejte čím dál studenější, například tak, že budete přidávat kostky ledu. Dále je potřeba přidat růžovou vodu nebo růžový hydrolát, deset mililitrů.
Prosím, odlišujte, že se nejedná o esenciální olej z růže, ten do této koupele nepatří, ale o hydrolát, tedy vodní derivát růže.

Teplá koupel by měla být příjemně teplá, nemusíte to přehánět do extrémů. Pokud Vám nevyhovuje střídavá teplo-studená koupel, pak zvolte pouze koupel teplou.

Budete potřebovat tuto směs:
pelargónii neboli geranium 10 kapek
růži otto 50 kapek
cypřiš 20 kapek
muškátový oříšek 100 kapek
šalvěj muškátová 80 kapek

Smíchejte je pečlivě, a vždy používejte 10 kapek směsi. Směs před ponořením do vody rozmíchejte ve lžíci medu. Směs je velice potentní a proto nikdy nepoužívejte větší dávkování. Raději o malinko méně.

Masáž kyčlí a boků
Tato masáž je zcela zásadní u endometriózy. Pomáhá rozproudit cirkulaci právě v místech zasažených endometriózou. Budete potřebovat bio mandlový olej a tuto přesnou směs: geránium 10 kapek, Růže otto ( 5), Heřmánek (2) a Levanduli (8). Důkladně si promasírujete boky, kyčle, třísla, okolí pupku a kostrč. Až budete cítit, že se celá oblast uvolnila. Tuto masáž zařaďte pravidelně po každé koupeli.

Byliny

Drnek obecný se používá specificky u endometriózy, jako regulátor hormonů. Je tak silný, že jej ovšem nesmíte používat s žádnou hormonální antikoncepcí dohromady. Zvyšuje hladinu progesteronu a to je u endometriózy zcela zásadní. Můžete si jej sami lehce vypěstovat ze semínek, je to nenáročná rostlina a pít v kuse půl roku, jeden šálek čaje. Nejlepšího výsledku dosáhnete pitím nalačno. Vhodné jsou také tinktury z Drnku pro snadnost podávání.

Pozor na bolestivost při milování

Pokud pociťujete bolestivost při milování, je to proto, že ložiska endometriózy napadla ligamenta okolo vaší vagíny a dělohy. Pro úspěšnou léčbu je důležité, abyste se milovaly tak, aby vás nic v pánvi nebolelo. Každá bolest totiž znamená, že se znovu rozhoří zánět v okolí ložisek, právě tím namáháním.

Dioxin, hlavní jed pro vaši endometriózu

V osobní hygieně se dále vyhněte všem hormonálním disruptorům, dioxinu, a chemickým látkám, které prokazatelně způsobují anebo zhoršují endometriózu. Určitě vynechejte běžné tampony a vložky, obsahují dioxiny, používejte pouze nebělené. Dále jsou důležité přírodní šampony, nesyntetické laky na nehty, přírodní kosmetika, přírodní čistící prostředky. U běžné populace se jedy v kosmetice neprojevují hned, ale kumulativně. Bohužel u endometriózy jsou ale jedním z hlavních spouštěčů a navíc zabraňují definitivnímu vyléčení.

Mohendžodáro, tantra-jóga pro ženy

meditace mohendžodáro

Jak si dále můžete zcela zásadně pomoci, je prostřednictvím Mohendžodáro, tantrické jógy pro ženy. Mohendžodáro totiž rozproudí energii v pánvi, postupně přirozeně pomáhá rozvolňovat srůsty, prokrvuje a přivádí lymfu do postižených oblastí. Díky větší cirkulaci krve odvádí toxiny z pánve a pomáhá snížit ložiska zánětů. Přivádí k nim i životodárnou energii a čchi.  Dynamika pánevního dna je vhodná právě v kombinaci s koupelemi a aromamasáží pánve. Mohendžodáro dále skrze dvě osy působí na hormonální systém a pomáhá tělu produkovat optimální hladinu ženských hormonů. První je aktivace šišinky, podvěsku mozkového, pomocí speciálního dechu. Šišinka pak zpětnovazebně působí na vaječníky. Druhou osou je přímo aktivace vaječníků. Naučím vás základní prvky, které si sami můžete rovnou začít praktikovat. Každý rok potkávám desítku žen, které se věnují Mohendžodáru právě z důvodu endometriózy. Většina z nich je již dnes zcela vyléčena a zcela bez příznaků. Některé zároveň podstoupily laparoskopické odstranění ložisek, ale jiné se vydaly pouze přírodní cestou. Obì řešení jsou nakonec správná, důležité je uzdravení.

Dynamika pánevního dna Mohendžodáro k uvolnění stagnující energie v pánvi.

Cvičíme v sedě na židli. Postupujeme pomalu a postupně. S nádechem zatáhneme pánevní dno a s výdechem jej uvolníme. Opakujeme 5x. Teprve potom s nádechem podsadíme pánev, zhoupneme jí dopředu a s výdechem podsadíme dozadu, zhoupneme dozadu, při výdechu pánevní dno povolíme. Opakujeme 10x. Teprve potom zařadíme prvek kumulace energie v pánvi. S nádechem zatáhneme a podsadíme pánev, zadržíme dech na pět sekund, vnitřním zrakem kroužíme uvnitř pánve ve směru hodinových ručiček, a teprve potom s výdechem povolíme a zhoupneme dozadu. Cvičíme celkem pět minut, potom v leže pět minut relaxujeme s doširoka roztaženýma nohama, spolu s hlubokým pánevním dechem.  Dynamiku pánevního dna je vhodné provádět před sedací koupelí ráno.

Druhá osa, která je zcela zásadní pro uzdravení,  je aktivace šišinky mozkové, neboli třetího oka. S každým nádechem vedeme intenzivně energii až do šesté čakry, a tím toto centrum aktivujeme. Ve skutečnosti je právě šišinka, neboli podvěsek mozkový zodpovědný za celý hormonální stav našeho organismu. U dospělého člověka je běžné, že stagnuje, už nemá tolik energie jako v mládí. Také, především díky fluoru ze zubních past, kalcifikuje, neboli vápenatí. Většina dospělých lidí, při rentgenu čelních dutin, třeba na ORL, má šišinku zvápenatělou! Proto také většina lidí trpí na některou z hormonálních poruch, včetně oslabení štítné žlázy, včetně oslabení nadledvinek, nebo právě oslabení vaječníků. Právě nesprávný poměr hormonů vaječníků je za všemi ženskými obtížemi, jako jsou cysty na vaječnících, bolestivá menstruace, neplodnost, ale i částečně myomy. A nejde jenom o tělesné zdraví. To, že třetí oko spí, se projevuje i v tom, že člověk nemá intuici, a nemá vnitřní vedení v životě, je slabý, manipulovatelný, a nemá vizi, sen a naplnění a může trpět depresemi.  O tom si řekneme v některém z dalších článků, kdy rozvedeme aktivaci třetího oka.  Jak si můžete pomoci ale rovnou teď? Princip Mohendžodáro, tantrické jógy pro ženy je ten, že s každým nádechem vedeme energii až do třetího oka. Důležitý je intenzivní nádech nosem, během zatažení pánevního dna, musíte mít až pocit, jako byste si šňupli, takový pocit, jako když sníte nastrouhaný křen.  

Je to tajemství věčného mládí adeptů tantry. Jakmile šišinka dostane energii, probudí se a pozitivně působí na celý hormonální systém. V případě endometriózy se nastolí hormonální rovnováha, upraví menstruace, přestane být tak intenzivní, a stejně tak ustanou i intenzivní bolesti. Je to dáno tím, že se upraví poměr hormonů, estrogenu a progesteronů, a tím pádem krvácení není tak nadmíru intenzivní. A ložiska v břiše tím pádem také tolik nekrvácí. Upravení hormonů má také za následek ten, že se ložiska zmenšují a nerostou již tak nekontrolovaně.

Takže k dynamice pánevního dna, jakmile jí zvládnete, přidáte tento dech: s nádechem silně zatáhnete pánevní pumpu, mírně zhoupnete pánev dopředu, a silným nádechem nosem se nadechnete až do třetího oka. S výdechem povolíte pánevní pumpu, pánev mírně zhoupnete dozadu a vydechnete do třetího oka, do středu čela!

Mohendžodáro je nejintenzivnější způsob, jak pomocí vlastního těla, vlastní energie, srovnat kompletně své vlastní hormony, a tím harmonizovat projevy endometriózy. Rozprouděná energie v pánvi také pomáhá cirkulaci lymfy v postižené oblasti, hluboký pánevní dech u relaxace, pomáhá uvolňovat bolestivé srůsty a prokrvuje oblasti, které jsou díky srůstům hypoxické, tedy mají málo kyslíku, jsou vlastně nateklé a bolestivé a zanícené. Mohendžodáro doporučuji hned ráno, pomůže vám i mít spoustu energie do celého dne. Po Mohendžodáru doporučuji masáž pánevních kostí speciální směsí aromaolejů. Viz recept výše.

Jakmile zvládnete rutině dynamiku pánevního dna a dech třetího oka, začněte druhou ásanu z Mohendžodáro, s názvem Vnitřní Zrak. Tato ásana slouží specificky k aktivaci šišinky, třetího oka. Přidáme pohyb rukou. S nádechem aktivujeme pánevní pumpu, to znamená silně zatáhneme pánevní dno, s nádechem se intenzivně nadechneme nosem (ústa jsou zavřená) do středu čela, a s nádechem vedeme dlaně až ke středu čela, kde se dlaně spojí k sobě, přetočí se tak, aby se malíčky dotýkaly středu čela a prsty směřovaly směrem dolů! Uvolníme ramena, povolíme kolena, a v této pozici intenzivně dýcháme čtyři minuty, spolu s pánevní pumpou a dechem třetího oka. Potom ruce uvolníme, lehneme si na záda a s nohama doširoka otevřenýma relaxujeme tři minuty. Tato ásana vede intenzivně veškerou životní energii do třetího oka, do šišinky, kterou aktivuje, doslova probudí k životu. Tím se nejen zlepší vaše intuice, a schopnost vědět bez vidění, ale především v případě endometriózy se velice rychle začne nastolovat hormonální rovnováha.

Volání ženské duše o pozornost

Endometrióza je také voláním ženské duše o pozornost. Je to touha po návratu do lůna matky. Mohendžodáro, tantrická jóga pro ženy, není zdaleka pouze tělesná nebo energetická. Pracuje i se stavem vnitřní ženy, jejím léčením a harmonizací na úrovni energetického těla. Rozvíjí devět základních aspektů ženy. Harmonizací lůna, vnitřní ženy, se vnitřní síly k uzdravení násobí. Psychosomatika onemocnění je často silnější než hormonální a tělesná rovnováha. Mohendžodáro pomáhá skrze aspekty a práci s energetickým polem. Pomáhá také vyvést přebytek negativní energie z pánve do srdce, a tam ji rozpouštět. Kompletní základy tantra-jógy pro ženy se můžete naučit na víkendovém kursu Mohendžodáro I. stupeň se špičkovými akreditovanými lektorkami, nebo na Celoroční škole Mohendžodáro II. stupeň se mnou. To je pokročilé studium.

Čínská medicína, ájurvéda, homeopatie

Do své komplexní léčby zahrňte také čínskou medicínu. Zajděte si za specialistou, vystudovaným čínským lékařem. Čínská medicína k léčbě používá Dan Shen (Radix Salviae miltiorrhizae- kořen šalvěje červenokořenné ) a E Zhu - kořen kurkumy zedoárové. Ezhu rozpouští sraženou krev a podporuje tok čchi a Dan Shen posiluje a harmonizuje krev. Určitě zvolte návštěvu vystudovaného lékaře čínské medicíny, protože vám pomůže i pomocí akupunktury. Je to zcela zásadní k rozproudění čchi v pánvi.

Ájurvéda se nedívá na endometriózu jako na jedno onemocnění, ale na soubor disbalancí dóš. Pokud máte dostatek času, může vám velmi pomoci Pančakarma v Kerale v jižní Indii, v jednom z tradičních ájurvédských center. Pančakarmu, celkovou očistu organismu od všech toxinů a srovnání dóš, je třeba absolvovat 28 dní. Kratší varianty jsou komerční varianty s menším účinkem. Můžete zvolit i období monzumů v Indii, kdy ceny v ájurvédických centrech klesají. Zároveň období monzumu je pro Pančakarmu nejvýhodnější.

Homeopatie Vám také může pomoci v celkové léčbě endometriózy. Zase je potřeba navštívit osobně homeopata s velkou praxí. Calcarea, Sepie a Belladona jsou homeopatické léky, které se většinou předepisují. Ale homeopat vám předepíše homeopatika přesně podle vašeho stavu.

Dále je potřeba doplňovat Magnesium, hořčík. Ten pomáhá u endometriózy přeměňovat špatné prostaglandiny na dobré prostaglandiny a ulevuje tak zcela zásadně od bolesti.

Závěr

Mám velikou a bohatu zkušenost s ženami, které se vyléčily z endometriózy. Tato cesta je možná. Mnohé ženy ze škol Mohendžodáro začaly aplikovat všechny tyto rady, a když se dostavil termín operace, ložiska byla téměř vymizelá. Často jsem se setkala s tím, že doktoři byli vyloženě překvapeni. Doporučuji zcela zásadně změnit stravu, především s důrazem na bio organické potraviny, začít pít alkalizovanou, zcela čistou a ionizovanou vodu. Vyhnout se veškeré zátěži z kosmetiky a drogerie. Začít s pravidelnou aromaterapií pomocí sedacích koupelí a masáží. Začněte cvičit dynamiku pánevního dna Mohendžodáro, která doslova prokrví vaší pánev, rozproudí stagnující energii a oslabí ložiska endometrií. Začněte cvičit aktivaci třetího oka (šišinky) Mohendžodáro, které vám pomůže srovnat hormonální poměry tak, že endometria už nebudou tolik krvácet a začnou se vstřebávat. Použijte doporučené přípravky, Drnek a také Magnesium. Určitě zvolte jako doplněk čínskou medicínu nebo ajurvedu. Pokračujte s každodenním drobným pohybem a kartáčováním celého těla. Starejte se o svou vnitřní ženu, dopřejte jí prostor, lásku, péči a pozornost. Pokud je to nezbytné, nebraňte se ani moderní chirurgické léčbě, která může zcela zásadně snížit počet ložisek v těle, a se zbytkem si už pak pomocí přírodní léčby poradí tělo samo. Najděte si svou vlastní cestu na hranici mezi moderní a přírodní léčbou.

Přeji vám brzké uzdravení, o kterém vím, že je možné.

MUDr. Monika Sičová, Mohendžodáro, tantrická jóga pro ženy

© Mohendžodáro 2017